Viktig melding!

Vi utfører for tiden omfattende vedlikehold som forberedelse til den nye nettstedet. I løpet av denne perioden kan du støte på følgende problemer:

  • Bilder vises ikke
  • Koblinger som er ødelagte eller fører til manglende sider
  • Innhold som ikke vises riktig
  • Utdatert eller feilaktig informasjon
  • Funksjonelle elementer (som skjemaer eller knapper) fungerer ikke
  • Feil eller uventet oppførsel
  • Navigasjonsproblemer eller ødelagte menyer

Hvis du opplever noen av disse eller andre problemer, kan du gi oss beskjed ved å sende en e-post til teknisk@efferus.no . Tilbakemeldingene dine er uvurderlige for å hjelpe oss med å forbedre nettstedet. Takk for din tålmodighet og forståelse.

Flere bilder av Kvann
Kvann

Kvann - Angelica archangelica

Navn Kvann
Samisk navn Borranrássi, Boska, Fádnu, Olbmoborranrássi, Ráserássi, Rássi
Latinsk navn Angelica archangelica
Familie Skjermplantefamilien
Herdighetssone
Frøbehandling VS4 + KS4
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Kan forårsake hudutslett
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende toårig/staude
Ytelsesevne 3
Jorddekkende egenskap 2
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF
Frø - 50 stk (Innsamlet 28. juli) NB! Kort levedyktighet. Se under.
Utsolgt

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Toårig som blir opptil 2 meter høy og 80 cm vid. Stammen er spiselig og roten kan brukes som kaffeerstaning. Det er først og fremst unge blomsterstilker som benyttes siden bladstilkene er noe bitre. Dette hindrer imidlertid planten i å spre seg. På 'Vossakvann' er det derimot bladstilkene som benyttes, hovedsakelig rå. Det forlenger også livet til planten siden blomstringen utsettes. Det ytre fiberrike laget på stilken pelles av. Den mest vanlige anvendelsen i dag er imidlertid som kandisert kvann, i is og kaker. Bleker (Tildekker fra sol) man skudd og unge blader på våren så får de en mildere smak som minner om bladselleri. Liker fuktig noe syrlig jord i delvis skygge. Bør plantes med 50-100 cm mellomrom. I fjellet fungerer kvann som en staude og kan bruke så mye som 7 år på å blomstre.

Urtekildens Planteleksikon om Kvann

Konservering av kvann

Kvann, kandisert
Kvanntinktur

Formering av kvann

: Lett
: Noe vanskelig
: Svært vanskelig

Frø : Frøene er kun levedyktige i 3 måneder og må såes på høsten etter at de har modnet. Hvis frøene såes på våren vil de ha lav spireevne. Hvis frøene spirer og visner på senhøsten så vil de spire på nytt på våren. Lys og temperaturer på 10 -15°C er nødvendig. Frøene må ikke tildekkes med jord, men presses lett nedi jorda.

Kvann sorter

Vossakvan (‘Angelica archangelica var. maiorum’): Eneste kjente kulturform av kvann på verdensbasis. Trolig dyrket frem i Voss og videre foredlet i distriktet gjennom mange århundrer. Kvann ble dyrket i egne kvanngarder allerede i vikingtiden. Har fylte bladstilker, og er langt søtere og mindre bitter enn fjellkvann. Dessverre så er ikke Vossakvann frøstabil, slik at kun en viss andel av frøene vil vokse opp som Vossakvann. Det er derfor viktig å videreføre frø fra de beste plantene over flere generasjoner. Bladstilkene er harde når du klemmer på de, uten hulrom.

Skadeinsekter og sykdommer på kvann

Svalestjert - Papilio machaon : Eggene er gule og legges enkeltvis på bladene av ulike skjermplanter, i Norge hovedsakelig sløke , kvann og mjølkerot.